dijous, 6 de maig del 2010

Animals i drets, un debat filosòfic

Si definim "persona" a partir de certes qualitats com l'autoconsciència, la racionalitat i la moralitat, és fàcil adonar-se de que no tots els humans o membres de l'espècie humana són persones, o no ho són sempre, i que poden haver-hi éssers que siguin persones i no humans. En aquest cas resulta inevitable pensar en els nostres avantpassats directes evolutivament parlant: els simis.

El Projecte Gran Simi lluita per la protecció dels simis i pels seus drets. A partir de la Declaració dels Drets dels Animals aprovada per l'ONU l'any 1977, es formula en 1993 la Declaración dels Grans Simis. La distinció entre ésser humà i persona està en la base d'aquesta declaració.

Recentment els debats al voltant de la prohibició de les curses de braus a Catalunya han portat a l'opinió pública els arguments dels defensors dels drets dels animals, entre els quals podem comptar a filòsofs del nostre país.





Cal atendre els arguments i també preguntar-nos si l'animalitat és un tret exclusiu dels animals i la humanitat un tret exclusiu dels humans...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada