diumenge, 22 de maig del 2011

Per què ens fem preguntes?

Dissertació de Laura Peláez, 1r de Batxillerat.

Des dels principis de la humanitat, els homes i dones s’han fet preguntes, han tingut inquietuds. I gràcies a aquestes preguntes han anat a la recerca de les respostes.

Però, per què ens fem preguntes? Ens fem preguntes, primer de tot, perquè percebem i raonem i, gràcies a això, tenim la capacitat de relacionar les idees que rebem del món i de nosaltres i crear-nos, a partir d’aquesta unió d’idees, un mapa mental per saber més o menys com és el conjunt de tot amb el fi d’entendre-ho millor, i d’entendre’ns millor.

És, potser, com una lliçó d’història. Et poden explicar la quantitat de morts, els exercits que van lluitar, i l’estratègia que van utilitzar els d’un bàndol i els de l’altre, però necessitem situar-la a un lloc i en un temps i saber perquè es va provocar aquesta guerra. Necessitem saber el conjunt de tota ella, per entendre-la millor. El mateix passa amb la nostra existència. Necessitem entendre millor qui som o perquè som com som, necessitem anar més enllà i saber d’on venim, com i perquè. Perquè, al cap i a la fi, és el que ens ha fet ser qui som.

Relacionat amb això, ens fem preguntes perquè tenim temps de fer-nos-les. Si estiguéssim sempre treballant o ocupats en alguna tasca, mantindríem la ment allunyada de les reflexions filosòfiques sobre la vida i sobre un mateix, però per gràcia..( o desgràcia) sempre trobem un moment per a qüestionar-nos la nostra existència.

Sumat a la capacitat de raonar i a un temps dedicat a fer-ho, tenim una curiositat innata que fa que sentim curiositat per moltes coses desconegudes i que anem a la recerca de respostes. I el fet de conèixer-les ens fa sentir més segurs i amb més confiança, més que viure a la incertesa. Hem creat diverses fonts de respostes a aquestes preguntes, precisament per això, per a no viure en la incertesa. Aquestes són la ciència, la filosofia i la religió. La religió, per exemple existeix perquè ofereix a les persones respostes i seguretat. Les seves respostes ajuden a viure amb més tranquil•litat. I aporten més confiança a les persones que hi creuen. A l’hora de buscar respostes, els humans necessitem agafar-nos a un tronc fort i fix, per tenir la seguretat de que no ens ofegarem a l’aigua de d’incertesa.

Però aquí és quan ve una altra pregunta: Què és millor agafar-se a un tronc tenint la certesa de que és fort i fix però ignorant que és buit per dins o deixar-se endur per les onades tenint la certesa de que el tronc, tot i que fort i fix, estava buit per dins?

No sé si importa tant o no perquè ens fem preguntes, el que sí que importa és que ens les fem.
  
Fotografia: Marta Fontanet


1 comentari:

  1. Podria també tenir una direcció recursiva: Per què em pregunto per què em faig preguntes? Per què em pregunto per què em pregunto per què em faig preguntes? Per què hem pregunto per què em pregunto per què em pregunto per què em faig preguntes? ....
    M'agrada aquest blog!

    ResponElimina