dilluns, 24 de novembre del 2014

Acte final de la Mostra de Fotofilosofia

Com cada any, vem participar en l'acte final de la Mostra de Fotofilosofia i algunes de les guanyadores van recollir el seu diploma i els de les seves companyes que no havien pogut venir. 

Allà on sigui aquesta professora, els alumnes participaran en la Mostra. Esperem que el curs vinent es mantingui la iniciativa a Les Termes, tot i el canvi previsible de professor/a de filosofia. Només veient les d'aquest any es fa evident que cal explorar activitats en les quals el pensament pugui servir també de pont a l'expressió de la creativitat, de la imaginació i de l'afany de saber, de les inquietuds filosòfiques dels joves de batxillerat. 

Llàstima que sigui tan escàs el foment d'aquesta vessant del desenvolupament de les capacitats dels adolescents. Llàstima que l'educació estigui penetrada per aquesta visió fabril i tecnicista que vem denunciar el passat dissabte a La Festa del Pensa, dins del Festival de Filosofia Barcelona Pensa, a una taula rodona sobre la situació actual de la filosofia. Llàstima de la visió reduccionista i simplista dels gestors educatius dels diferents nivells de responsabilitat que només fa inversions quantitatives (més hores de... matemàtiques, llengua catalana, algun projecte i poca cosa més) i no qualitatives. De tanta competència bàsica hem perdut la bàsica competència de l'educació. 

S'hi afegeixen burocràcies i rendició de comptes imposades i inútils. No s'ha adonat encara ningú de que els aprenentatges no es mostren ni es demostren en documents, memòries i altres exigències semblants? En què es basa la relació establerta entre control d'activitats del professorat i aprenentatges aconseguits? Si el que importa és que els joves aprenguin, per descomptat. Si la finalitat és una altra, potser té sentit. 

No sé si ens cal una llei més desastrossa i tocar fons encara més, havent perdut a tota una generació davant dels nostres nassos, a les aules, dia rere dia. No crida l'atenció que els mateixos que promouen aquesta deriva en el si dels centres siguin partidaris dels que aproven amb els seus vots aquestes accions traduïdes a llei, malgrat que facin veure que s'hi enfronten?





Nedem contra corrent si intentem fer bé la nostra feina? Acompanyar els joves, estimular i promoure el pensament crític i la reflexió filosòfica és tan possible, que alguns, molts, ho intentem sense que ens proveeixin de cap més estímul que el propi convenciment. Educar és resistir. Fer filosofia a l'aula és lluitar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada