dijous, 15 d’abril del 2010

En defensa de la Filosofia

Publicat a l'AVUI, diumenge 11 d'abril de 2010.

Nova protesta contra la pèrdua de pes de la filosofia a la secundària

lgualada acull la presentació d'un nou manifest en defensa de l'assignatura | Els promotors recullen més de mil adhesions. La filosofia ha perdut pes a l'ESO i el batxillerat

La plaça de Cal Font d'Igualada va acollir ahir la presentació d'un nou manifest que denuncia la pèrdua de pes de l'àrea de filosofia a l'ensenyament. Fa un any, Girona va ser l'escenari escollit per la Plataforma en Defensa de la Filosofia -formada per professors, alumnes, intel·lectuals i diversos ciutadans- per fer públic el "progressiu ofegament i menyspreu" de l'àrea en l'educació secundària. Molt poc ha canviat en aquest temps i les reivindicacions gairebé continuen intactes.
La plataforma denuncia la reducció d'hores de classe i el tractament curricular que rep l'àrea de filosofia. Joan Ordi, professor de filosofia, posa com a exemple l'assignatura d'educació ètico-cívica que s'imparteix a quart d'ESO: "En un moment en què els adolescents es fan preguntes importants per a la seva formació com a persones, únicament tenim una hora setmanal per canalitzar aquestes inquietuds".
Ordi, que també és coordinador de batxillerat a l'IES Montbui, assegura que amb una formació tecnològica i científica "no n'hi ha prou". "És important aprendre informàtica, ciències o llengües estrangeres però a més de pa hem de procurar que els nostres joves puguin tenir idees", afegeix. Però amb una hora setmanal a quart d'ESO, dues hores a primer de batxillerat i tres hores a segon, no n'hi ha prou per ajudar als alumnes en aquesta època que "és la més important pel que fa a la maduració intel·lectual", subratlla Ordi.
Per aquesta raó, el Manifest d'Igualada reclama més hores lectives i que se separi el concepte d'ètica i filosofia, del d'educació per a la ciutadania. També demanen que la prova de filosofia torni a ser obligatòria a la selectivitat. Els promotors del document neguen que al darrere hi hagi reivindicacions laborals. "Som funcionaris i per tant la feina no la perdrem", destaca Ordi.
El quid de la qüestió és la defensa de "la formació en valors". En aquest sentit, Ordi afirma que és "una aberració que la filosofia desaparegui o tingui una representació mínima".
Fins ara, i només a través de la difusió a internet, el nou manifest ha aconseguit més de mil adhesions. "Hi ha professors però també metges, advocats, psicòlegs...", explica Ordi.
Durant la trobada, que va reunir 200 persones, es van llegir textos de Kant, Ortega y Gasset i Unamuno. El professor Xavier Serra va avançar que la pròxima reunió tindrà lloc a Mataró, si és que no hi ha canvis als plans d'estudi.

Podeu veure les fotografies de l'acte, així com el vídeo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada