dimarts, 8 de juny del 2010

Dissertacions, les millors. Capítol 10 i final...de curs.

Arribem a final de curs i s'acaben, entre d'altres, les dissertacions dels alumnes. L'autora d'aquesta dissertació sobre els drets dels animals és Sònia Tanco, de 1r de batxillerat.

Haurien de tenir els animals drets com els que tenen els éssers humans? El debat sobre els drets dels animals és un dels més discutits al llar del segle XX i actualment. Els drets de l’home van ser concedits a l’home pel simple fet de ser un home. Vol dir això que els animals, pel simple fet de ser animals, no haurien de tenir drets?

És evident que la necessitat de donar-li als animals uns drets depèn de l’ésser humà. Els animals, vivint en llibertat, no necessitarien posseir aquests drets. És l’home el que els hi concedeix per la seva forma d’actuar davant d’ells, tractant-los com a éssers inferiors que no són mereixedors de llibertat i, inclús en alguns casos, negant-los el dret a la vida.

La qüestió és que els animals, pensant en les situacions que es donen contra ells, sí necessiten aquests drets. Al llarg de la historia, es donen constantment casos de maltractaments, esclavitud, tortura, realització de proves de productes i fins i tot matances per a aprofitar les pells per a peces de vestir.

El debat existeix perquè hi ha diverses opinions respecte a aquest tema. Hi ha els que defensen que els animals no haurien de tenir drets perquè no senten, perquè mai arribarien a adonar-se que els posseïxen i no podrien arribar a fer ús d'ells. D’altra banda, hi ha els que defensen que alguns animals poden arribar a ser considerats persones des d'un punt de vista filosòfic perquè posseïxen les característiques i si no les posseïxen totes, poden arribar a comportar-se més com les persones que els propis humans nounats, com és el cas dels goril•les. També, defensen que els animals no estan aquí per a servir-nos ni per a divertir-nos, són éssers vius com nosaltres i per tant, haurien de tenir el mateix dret a la llibertat, al bon tracte i a la vida.

Per això existeixen organitzacions com PETA, que defensa que els animals han de tenir aquests drets, que ha quedat clar que necessiten. El fet de que en l'actualitat es donin casos com les curses de braus, en les quals es tortura, es fa sofrir a l'animal i posteriorment se’l mata només per diversió; com també les curses de galgos o les baralles de galls, on els animals són tractats durament i on se'ls sacrifica quan deixen de ser vàlids per a participar, haurien de deixar clar que casos com aquests haurien de desaparèixer a la societat avançada en la què vivim. Aquests animals haurien de viure en llibertat, en el seu hàbitat natural, on es puguin mostrar tal com són, en la seva màxima esplendor.

En conclusió, els animals sí necessiten uns drets propis i la creació d'aquests em sembla correcta, ja que haurien de deixar de ser tractats com éssers vius inferiors als humans, perquè, com éssers vius senten i haurien de tractar-se amb respecte, amb justícia i la seva vida hauria de ser respectada.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada