dijous, 23 d’agost del 2012

Identitat i consciència

Sucosa lectura d'estiu, entre d'altres que he gaudit i continuo gaudint: La trampa del ego de Julian Baggini. Es pot llegir una resenya del llibre aquí. i animar-se a llegir-lo perquè és àgil i ben escrit, com altres obres de l'autor. 

Ens aporta una bona posada al dia filosòfica i, com no, també científica sobre el problema de la identitat i els altres problemes que es deriven o es relacionen: ser persona i ser humà, la consciència i el lliure albir, la ment i el cos. Inspirador tant per a 1r (les preguntes de la filosofia, l'ésser humà, racionalitat i creences) com per a 2n (Plató, Descartes, Locke!, Hume...) de batxillerat. 

Una xerrada de Daniel Dennet ens pot servir per iniciar una anàlisi de la tesi de que la consciència és una il.lusió a través dels arguments que exposa i qüestionar la idea clàssica de consciència "com a perla". Potser ja és hora d'abandonar la seva recerca i acceptar que el que no es troba, és que no hi és. Si més no, no trobar una entitat pressuposadament immaterial no justifica l'afirmació de la seva existència. 

Com si els requisits per a existir immaterialment fossin diferents dels exigits per a qualsevol altra forma d'existència. O és que algú creu que existeixen els tomàquets amb potetes només perquè no els han trobat encara però són imaginables? Algú vincularia imaginació i necessitat?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada