dimarts, 30 d’abril del 2013

I Concurs de Dissertació Filosòfica

Malgrat els vents gens propicis per a la navegació de la filosofia en la futura educació secundària, continuem emprenent projectes que uneixin, vinculin i li donin projecció a la feina d'alumnes i professorat de filosofia. A Catalunya comptem fa no poc temps amb la Mostra de Fotofilosofia i a la resta de l'Estat Espanyol fa temps també que es van iniciar les Olimpiades filosòfiques, sent la més veterana la que es celebra a Castilla León

Uns intercanvis a una llista de correu van procurar-me l'ocasió de ser convidada a participar en l'organització  de la I Olimpiada Filosòfica de l'Estat Espanyol pel coordinador d'aquesta, Félix García Moriyón, al qual coneixia per les seves obres sobre didàctica de la filosofia. En especial havia treballat amb la seva obra Argumentar y razonar fa uns anys, quan vaig començar a treballar amb els alumnes de batxillerat les dissertacions. Les millors dissertacions, tot i modestes, s'han anat penjant aquí. 

Quan va arribar la proposta em vaig il.lusionar de veritat. Era l'oportunitat de portar una activitat que suposa una feina que no és puntual sinó que es realitza durant els dos cursos de filosofia del batxillerat més enllà de l'aula. També és l'ocasió d'aprendre de l'experiència dels més veterans, més savis i companys/es tots/es! Potser algú ja va llegir algun dia que no m'espanta gens competir, fins i tot em sembla saludable i necessari com a part d'un procés d'autoanàlisi, de revisió i de millora que hauríem de fer per evitar tant l'autocomplaença com la rutina. Naturalment, no m'espanta tampoc que compiteixin els meus alumnes. No cal dir que ells estan encantats de fer-ho. 

I escalfant motors, mentre un escàs grup de professors de centres públics i concertats ens trobem i pensem com portar a terme la I Olimpiada de Filosofia de Catalunya, habemus blog de la Olimpiada. Ara cal anar donant-li vida, cosa que començarà inevitablement per donar-li forma a la convocatòria a Catalunya. Tenim dates, tenim les idees clares, tenim ganes i probablement començarem amb una participació que estem segurs que anirà creixent. 

D'entrada es tracta de convocar un Concurs de Dissertació Filosòfica sobre una pregunta proposada per a tothom als centres participants, per posteriorment seleccionar les millors dissertacions i enviar-les a la Comissió Organitzadora de l'Olimpiada de Filosofia de Catalunya. Aquesta corregirà les dissertacions i els guanyadors seran els que participaran en l'Olimpíada de l'Estat Espanyol. Més detalls es trobaran en breu al mateix blog de la Olimpiada, però serveixi això de carta de presentació o de posada de llarg oficial. 

La inauguració ha tingut lloc aquest Sant Jordi, amb la participació de tot l'alumnat de filosofia de batxillerat. Per ara són dissertacions breus, lluny de les quatre pàgines que demanen a la final de l'Olimpiada de Madrid o que demanaran a la final de l'Estat Espanyol. Però treballem i treballarem i de mica en mica els alumnes aniran ampliant l'abast del seu pensament i també millorant l'argumentació. 

La guanyadora del I Concurs de dissertacions de Les Termes ha estat la de Sergi Aguayo, futur alumne de ciències físiques i atent practicant del pensament crític i reflexiu. Per mostra, ja sabeu, aquí teniu un botó. El tema general era la llibertat, però triaven quin aspecte de la llibertat o quina relació entre conceptes volien treballar. 

A aquest blog de línies diverses, capriciós i poc sistemàtic ni el seleccionen per un premi ni se'l mira gaire gent, però guarda el tresoret de les feines dels alumnes que passen cada dos anys per les classes de filosofia de Les Termes i els intents de reflexió de la professora que un dia el va crear i ara, ja pot bufar el vent en contra i vingui d'aquí o vingui de fora, que farem com Ulises davant l'avís de Circe sobre les sirenes al Cant XII de l'Odissea. 



1 comentari:

  1. ës una notícia excel·l3nt que esndegueu aquesta iniciativa. Felicitats, Dolors i companyia!

    ResponElimina