diumenge, 13 de febrer del 2011

Argumentacions en lluita

Hi ha activitats que haig de confessar que m'agraden molt... L'altre dia vam analitzar a classe l'argumentació que Jesús Mosterín feia davant de la Comissió del Parlament de Catalunya sobre la necessitat d'erradicar les "corridas de toros" l'any passat. El vídeo es troba enllaçat a una entrada d'aquest bloc.  

Continuarem treballant l'argumentació, però sense deixar de banda el seu marc retòric al qual fa referència Félix García Moriyón al seu llibre Argumentar y razonar i que podem trobar resumit amb claredat a l'entrada Retórica de Wikipèdia.

Sobre la importància i la necessitat de saber argumentar i sobre que s'ensenyi als centres educatius és prou expressiu el títol del treball realitzat per J. Beltrán: saber argumentar per poder conviure.
Ens aturarem en exemples de discursos, primer de ficció, elaborats amb una clara finalitat persuasiva, amb un evident afany de convéncer a l'auditori al qual van adreçats.

Són els discursos d'un gran escriptor, però en la seva versió cinematogràfica, també a càrrec d'un gran director i de dos grans actors.

La obra és Juli Cèsar de Shakespeare, portada al cinema per Joseph Mankiewic.  Bruto va ser interpretat per James Mason i Marc Antoni per Marlon Brando.





Podem llegir el text d'aquests discursos i trobar més, tant en la seva versió text, com cinematogràfica aquí.

I en aquesta  pàgina web sobre argumentació trobarem material de consulta, exemples i possibles exercicis pràctics.

Un últim discurs per analitzar: el que va fer Obama a Iowa quan va guanyar les primàries (caucus) del partit demòcrata, necessàries per participar en la cursa electoral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada