dijous, 3 de març del 2011

Memòria i democràcia avui



Article escrit per Ahlam Laatiki, Laura Tomàs, Sònia Tanco i Marina Torres, alumnes de 2n de batxillerat.

El passat dia 28 de gener els alumnes de primer i segon de batxillerat vam assistir al Memorial Democràtic de Barcelona, institució pública que té com a finalitat la recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica durant el període entre 1931 i 1980, per presenciar una xerrada a càrrec d'Edmon Gimeno, supervivent dels camps de concentració durant la 2a Guerra Mundial.
En aquesta sortida primerament, vam fer una petita visita introductòria a l'exposició permanent del Memorial. En elles vam poder comprovar, a través de textos, imatges i vídeos, el passat històric tant d'Espanya com de la resta del món, que també ens va servir per conscienciar-nos de la importància d'institucions com aquesta.
A continuació vam procedir a escoltar el testimoni de l'Edmon, encara que prèviament la directora de l'Amical de Mathausen va introduir la seva història. L'Edmon va fugir del nostre país cap a França per por a les possibles represàlies amb que es trobaria a Espanya com a republicà, però allà va anar a parar a un dels nombrosos camps en territori francés. Amb l'ajuda del seu pare, van aconseguir fugir d'aquest camp de treball, però la Gestapo els va detenir, i ell va ser portat, en unes condicions infrahumanes, cap al camp de concentració alemany de Buchenwald, en el qual va estar-hi només uns mesos. A continuació va ser traslladat al camp de Dora i finalment al de Bergen-Belsen, on va ser alliberat per l'exèrcit britànic.
Com a conclusió d'aquesta visita, volem dir que ens sembla molt important que hi hagi centres, institucions o associacions que promoguin la memòria històrica per tal de no deixar caure en l'oblit totes aquelles persones que per una o altre raó van ser víctimes de fets atrossos del nostre passat més recent, en aquest cas la 2a Guerra Mundial i els camps de concentració nazis, com també cal no oblidar els responsables d'aquests fets.
Cal també destacar les iniciatives dels centres educatius per a que els seus alumnes puguin tenir el privilegi d'escoltar la història relatada pels protagonistes que la van viure en primera persona, ja que resulta una experiència molt més enriquidora, que no pas aprendre història a través dels llibres de text tradicionals. I és que tal i com va dir Jorge Agustín de Santayana "qui oblida la història està condemnat a repetir-la". La nostra generació, descendent de la 2a Guerra Mundial i altres fets igualment horribles i reprovables, som els encarregats d'evitar que el passat torni i torni a repetir-se.



I ara recordo que aquests dies... Ha estat tancat l'espai de Memorial Democràtic per problemes amb les instal.lacions. La vicepresidenta del Govern havia anunciat que calia canviar l'enfocament per incloure a totes les víctimes. Ha estat traslladat al Museu d'Història de Catalunya. Memòria democràtica a l'àmbit de l'acadèmia.
També recordo que durant 40 anys només es va fer memòria pública dels morts d'un dels bàndols. Sembla ser que mai ens posarem al corrent.

Miro endavant i veig... Diada del 8 de març, un altre dia de la dona treballadora. Van trobar la cita de Montserrat Roig a l'anterior espai de Memorial Democràtic. Van triar fer una foto. És la seva tria, és la seva mirada.
Del passat cap al futur. Gràcies als meus alumnes, sembla que transita pel present més que no ho semblaria vista la desmemòria i la desdemocràcia que sovint cavalquen juntes.

En canvi...L'avi de Laura va veure com mataven al seu pare a Toledo i li ha explicat a la seva néta. L'avi de Fran va ser afusellat amb molts altres del seu poble d'Extremadura i enterrat en una fosa, una de les moltes que hi ha al país. Mai no van saber on eren les seves restes.

On és la veu de la seva memòria?

Farem la ruta de l'exili amb els de 1r de batxillerat. Visitarem l'exposició sobre desapareguts del CCCB amb un grup d'alumnes aquest diumenge. Més endavant, en hores lectives, per arribar a tothom, amb els de 4t d'ESO.

No es pot fer tot, però sí molt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada