dimarts, 21 de juny del 2011

Educació política

Fa un temps que segueixo a facebook una pàgina que es titula "Pensant el món" (Pensando el mundo). No sé res de qui alimenta la pàgina, tret de que és algú que es dedica a compartir música, poesia o imatges que dibuixen el mapa de qui s'inquieta per tot allò que l'envolta i intenta pensar el que hi ha. Sembla guiat tant per un afany de comprensió com de recerca sobre què fer. Sembla portat contínuament des de la vida al pensament i del pensament a la vida. Una mica com el que intento fer a les meves classes, però defugint tota presumpció que no sigui més que un apunt, una direcció cap a la qual mirar. L'acció queda en suspens, cosa que no suposa renunciar a la seva incitació.
Aquestes darreres setmanes hem de mirar cap a les places i atendre el que està succeint, doncs allà tenim un clar exemple d'un pensar el món que està portant a un intent de canviar-lo. Des de la filosofia cal alegrar-se d'aquest esforç, com podem trobar en aquest manifest de professors i alumnes de filosofia que ja he signat i que us animo a signar. Des de la filosofia cal entendre el que està passant i potser definir-se com ja ho ha exposat un company de professió : com un més del 15M.  

El passat 19 de juny, alumna i professora vam gaudir d'una protesta ciutadana animada i pacífica i ens vam trobar parafrasejat al "nostre amic Descartes" en mig d'una autèntica festa de la ciutadania.
Fotografia de Laura Peláez



No desaprofitarem l'oportunitat de portar aquest aprenentatge de reflexió i acció ciutadana a les aules.

A classe de sociologia vam comentar la xerrada de M. Castells als acampats de la Plaça Catalunya, per exemple.Igualment per exemple i per agafar empenta i en el marc de les decisions que es prenen a final de curs per al curs vinent, a 4t d'ESO farem política per a joves inquiets, un nou i excel.lent llibre d'Enric Senabre.

I és que a poc que mirin, els joves pensen i pensen bé que cal canviar moltes coses del món. Per això aquest final de curs farem un petit acte de protesta contra el treball infantil i per la defensa del dret a l'educació per a tots els infants í joves del món. Comptarem amb la presència del Síndic de Greuges municipal  també a la nostra festa de final de curs. Una festa que no serà una mera festa. La consciència social i ciutadana s'ha colat en els intersticis de les celebracions escolars per demanda dels mateixos alumnes que han començat a experimentar amb el seu poder de proposta, de decisió i d'acció.

Les acampades s'inicien al pensament o a la boca de l'estòmac, tant és. El cas és que s'estenen i s'encomanen a tot el cos... social, sempre que res que no sigui pacífic no faci la seva aparició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada