dimarts, 9 de juny del 2015

Lectura de l'Apologia de Sòcrates, de Plató i de l'actualitat

I per acabar el curs de filosofia de 1r de batxillerat, la lectura d'un diàleg de Plató, el primer: Apologia de Sòcrates. 

Per començar, apart d'una breu exposició intoductòria, treballem a classe alguns fragments del film de Rossellini sobre Sòcrates. Podeu trobar a l'enllaç anterior la primera part i buscar la segona i la tercera. Treballem les diferents escenes i aprofitem per aprofundir a partir de les activitats del film

Comencem la lectura, fent un apart en un fragment, el de l'interrogatori de Sòcrates a un dels seus acusadors, Melet. Fem una lectura dramatitzada, amb participació espontània dels amics i dels enemics de Sòcrates. Aquí teniu els vídeos de l'experiència. 








I reflexionem, debatem... Els alumnes disserten sobre si existeixen mestres com Sòcrates, si són necessaris; sobre les diferències entre un ensenyament socràtic i un ensenyament no socràtic, sobre què prefereixen i perquè. Disserten sobre el paper dels intel.lectuals en la política, sobre què és democràcia i què no, sobre la importància de respectar les lleis i sobre si cal obeir-les sempre. Sobre la mort i el valor que aquesta dóna a la vida. Sobre la importància de seguir el que et diu la teva consciència, no importa el que diguin els altres, el rebuig a què et sotmetin. Tot a partir de Sòcrates. Tot, com veieu, de total actualitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada